Dark Brandon en de Superbowl

In de Amerikaanse verkiezingscampagnes van dit jaar wordt van alles dat van zichzelf niet politiek is, politiek gemaakt, door alle partijen. Er is bijvoorbeeld al veel gezegd en geschreven over de complottheorie dat de Superbowl gemanipuleerd is.* Hoewel natuurlijk de vraag is hoeveel mensen dat echt geloven, is het duidelijk dat Trump zich online wel veel bezig blijft houden met Taylor Swift en Travis Kelce (die bij een deel van Trumps aanhang sowieso al verdacht is, omdat hij het coronovaccin van Pfizer promoot). Vlak voor de Superbowl, afgelopen zondag, postte Trump op zijn eigen social media-platform Truth Social dat hij veel meer voor Taylor Swift heeft gedaan dan Biden ooit zou doen en dat het dus niet loyaal zou zijn als ze Biden zou steunen in plaats van hem.


Trump houdt er dus rekening mee dat Swift Biden publiekelijk zou steunen en probeert dat neer te zetten als iets immoreels. Bovendien probeert hij aan zijn eigen ethos te werken door zichzelf te presenteren als iemand die niet alleen het beste wil voor artiesten en daar ook actie voor ondernomen heeft, maar die bovendien zijn mening over mensen niet laat afhangen van hun oordeel over hem. Want, zo zegt hij: zelfs al is Travis Kelce waarschijnlijk ‘a Liberal’ met een hekel aan Trump, toch mag Trump hem wel.

Nadat de Superbowl gewonnen werd door Kelces (en Swifts) Kansas City Chiefs, waren veel mensen benieuwd hoe daar door Trump, Biden en Swift op gereageerd zou worden. De tot nu toe meest opvallende reactie was van Biden op X (voorheen Twitter). Op zijn officiële ambts-account (@POTUS) feliciteerde hij de Chiefs en verwees hij naar de traditionele ontvangst van de Superbowl-winnaars in het Witte Huis.


Op zijn eigen account (@JoeBiden) werd echter een post geplaatst die veel vragen opriep. Hij plaatste een afbeelding van Dark Brandon met daarbij de tekst ‘Just like we drew it up’. Dit laat goed zien hoe ingewikkeld de campagne inmiddels geworden is.


Dark Brandon is een meme die inmiddels volledig omarmd is door het Biden-kamp: het is een afbeelding van Biden, met laserstralen uit zijn ogen. Dark Brandon lijkt superkrachten te bezitten die hij kan inzetten om zijn eigen doelen te behalen. 

In eerste instantie werd de meme bedacht door tegenstanders van Biden. Brandon verwees daarbij naar de slogan Let’s go Brandon die door Trump-supporters werd gebruikt in plaats van Fuck Joe Biden.** Biden-aanhangers probeerden al eerder een positieve draai aan de slogan Let´s go Brandon te geven, maar hun creativiteit sloeg pas aan toen ze niet alleen de naam Brandon, maar juist de specifieke Dark Brandon-meme overnamen. Bidens campagne-team plaatste bijvoorbeeld al eerder een afbeelding van Dark Brandon bij de 404-error pagina op hun website, en Biden verwees zelf ook al eens openlijk naar Dark Brandon. Bij Bidens X-post nadat de Kansas City Chiefs de Superbowl hadden gewonnen speelt hij vermoedelijk in op de complottheorie van de Trump-aanhangers: als Dark Brandon wil dat de Chiefs winnen, dan winnen de Chiefs natuurlijk ook, lijkt hij te willen zeggen. Door met de meme te reageren op de complottheorie, lijkt hij die complottheorie en mensen die erin geloven belachelijk te willen maken.  

Toch is de vraag hoe verstandig het is om een boodschap te gebruiken met zoveel lagen die de lezers moeten begrijpen. Ze moeten niet alleen de Dark Brandon-meme kennen, maar ook de complottheorie over de Superbowl. Daarbij moeten ze ook nog begrijpen dat Biden hier spot met de ideeën van de Trump-aanhangers en dat dit dus geen bekentenis is. De reacties onder de tweet en de discussies die erover gevoerd worden, laten zien dat dit niet voor iedereen zo evident is. Naast mensen die dit - zoals bedoeld - als een spottend gebruik van de meme zien, zijn er ook mensen die denken dat Bidens account gehackt was, mensen die denken dat dit een oprechte bekentenis is van het manipuleren van de Superbowl, maar ook – en dat is waarschijnlijk problematischer voor Biden – mensen die dit zien als een verwijzing naar mogelijke kwaadaardige acties van Biden met betrekking tot Gaza. 










Campagnevoeren lijkt er al met al niet makkelijker op geworden als we niet meer om memes heen kunnen, terwijl het juist een kenmerk van memes is dat ze niet door iedereen begrepen zullen worden. Zelfs als dit soort grappen begrepen wordt, is het maar de vraag of het verstandig is om ze te maken terwijl er ernstige zaken spelen waar Biden zich ook mee bezig moet houden. Veel mensen zullen het verschil tussen de twee accounts @POTUS en @JoeBiden waarschijnlijk niet zien of niet relevant vinden. Voor Bidens ethos zou dit dus juist slecht kunnen uitpakken. 


 

 

 

*In het kort: Volgens Trump (en andere leden van de Republican Party) zou er een complot zijn om De Kansas City Chiefs de Superbowl te laten winnen, zodat Taylor Swift (die een relatie heeft met Kansas City Chiefs tight end Travis Kelce) in haar reactie op die overwinning Biden zou kunnen steunen voor een enorm publiek. Meer uitleg en achtergronden zijn bijvoorbeeld te vinden bij de NOS: https://nos.nl/op3/video/2508253-is-trump-bang-voor-taylor-swift 

** Dit had zijn oorsprong in een race waar het publiek Fuck Joe Biden riep, maar waar dat werd als Let’s go Brandon ‘vertaald’ door een reporter die race-winnaar Brandon Brown interviewde. Daarna gebruikten Trump-aanhangers de kreet Let’s go Brandon, in plaats van de oorspronkelijke, directer herkenbare leus.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Recensie: Dan Ariely: Misbelief - What makes rational people believe irrational things

Ethos bij verkiezingen

Koop niet bij ons!